Elefant Architecten bv

Architecten in Utrecht, De Bilt en omstreken.

Projecten

City Skydive

In Utrecht, aan de A2 bij Maarssen hebben we een Indoor Skydive centrum gebouwd. City Skydive is de eerste ter wereld met 2 windtunnels. De vliegkamers zijn van gebogen glas en ruim 5 meter hoog. De totale vlieg/val hoogte is 23 meter.
Dit gebouw is met zijn bijna 40m hoogte en goudkleurige gevel een icoon voor de stad Utrecht.

, , , ,

Het Nieuwe Zandpad

In juni 2015 is door de gemeente Utrecht een tender uitgeschreven voor de ontwikkeling van een nieuwe raamprostitutiezone in Utrecht. Hiervoor hebben wij een plan ontwikkeld op de nieuwe locatie haaks op het bestaande Zandpad. Het plan bestaat uit 164 werkunits, een HAP-gebouw, een kantoor en een opleidingsruimte. De werkruimtes zijn verdeelt over 2 verdiepingen. Alle ramen zitten op de begane grond. Het plan is gebaseerd op een rondgang waarbij de klant tegen de klok in langs de ramen rijdt. Het hele plangebied is met een hibiscushaag afgezet.

,

NZL Amsterdam

Amsterdam bouwt aan de NZL. Voor dit project ben ik in 2014 en 2015 projectleider geweest voor de afbouw van metrostation centraal, ook wel de kathedraal genoemd. In 2016 heb ik in de rol van Manager Uitvoering het hele uitvoeringsteam op het afbouwcontract aangestuurd. Daarnaast was ik Manager Bouwkunde en Releasemanager voor de OVCP poortrij in de verdeelhal van CS aansluitend op de bestaande metrolijn. Dit is de eerste OVCP poortrij voorzien van 3D scan die operationeel is op de NZL.

Stadscafé De Geus Enschede

In 2011 heb ik het Stadscafé De Geus en de Club ZoZo aan de Grote markt in Enschede opnieuw ingericht. Achter club ZoZo zit discotheek De Feest’. Ook deze discotheek hebben voorzien van een geheel nieuwe inrichting.

, ,

NSP Arnhem

In 2010 ben ik gevraagd door ProRail om de aanbesteding van NSP Arnhem op te zetten. Na diverse mislukte aanbestedingen was er geen animo meer van de markt om dit station te bouwen. Daarnaast was aan de financieringskant geen ruimte meer voor extra investeringen. Ik heb het door UNStudio getekende besteksontwerp vertaald naar een referentie-ontwerp en de bouwers de mogelijkheid gegeven om hun kennis en inzicht in het ontwerp te implementeren. Het project is als UAV-GC contract op de markt gezet  met een vastgesteld bouwbudget. ‘Fixed price & design to cost’. Gedurende de uitvoering van dit zeer complexe en modernistische bouwwerk houd het contract goed stand. De kosten worden beheerst en de bouwer heeft voldoende ruimte om haar risico’s te beheersen.

,

Huisvesting Basisscholen De Bilt

Van 2000 tot 2008 heb ik in het schoolbestuur gezeten van de Stichting Basisscholen St. Michaël te De Bilt, portefeuillehouder Huisvestingszaken. Onder het bestuur vallen de basisschool St. Michaël en de Patioschool De Kleine Prins. In aanvang heb ik met name geadviseerd inzake het MOP van de gemeente en de eigen onderhoudsplannen. Om de grote en onverwachte toename in leerlingen op te vangen zijn samen met de directeuren  (nieuw)bouwplannen gemaakt en uitgevoerd. Voor de Patioschool zijn een speellokaal en diverse personeelsruimten gerealiseerd. Voor de Michaëlschool is een uitbreiding gerealiseerd met een gemeenschapsruimte, een bibliotheek een leslokaal en een docentenkamer. Daarnaast zijn de bestaande gebouwen grondig gerenoveerd. Het project is tot stand gekomen in een uitermate complexe overlegsituatie tussen kerk, scouting, gemeente en schoolbestuur. Om tot de renovatie/nieuwbouw te komen is intensief overleg gevoerd met de afdeling onderwijs van de gemeente. Dit leidde tot een door mij opgesteld raadsvoorstel waarbij een door de Gemeente De Bilt opgeheven openbare basisschool door het bestuur is overgenomen. De overname van de voormalige Buys Ballotschool stelde ons in staat om de grote wachtlijsten weg te werken en ruimte te creëren voor het uithuizen van groepen tijdens de verbouwing van onze scholen. De nieuwe Regenboogschool huisvest, naast eigen leerlingen, groepen van het RK  en  het PC onderwijs. Hiermee is de Regenboogschool de aanzet geweest voor de in 2008 opgerichte bovenschoolse stichting Delta voor het Biltse basisonderwijs. Voor de financiering van de bouwprojecten is door mij bij de gemeente De Bilt de onderwijsbegroting op basis van afschrijving geïntroduceerd. De investering drukt niet op een jaarbegroting maar wordt over een langere termijn uitgesmeerd. Ik heb de directeuren geadviseerd gedurende het bouwproces inzake financiële, bouwkundige en procesmatige kwesties.

De uitbreiding van de Michaëlschool is uitgevoerd met Thermeco bouwelementen, een innovatief en duurzaam bouwsysteem. Uiteindelijk zijn op de daken van alle scholen zonnepanelen geplaatst.

Tijdens mijn bestuurswerk heb ik deelgenomen in de werkgroep ‘Huisvesting op Maat’ van de gemeente de Bilt en alle Biltse basisonderwijsbesturen.

ir. Dries van Heusden

, ,

Horeca

Elefant Architecten heeft diverse horecaprojecten uitgevoerd. Het gaat hierbij veelal om ‘leisure’ projecten zoals indoor karting, indoor speeltuinen, laserarena’s, snooker- en poolcentra. Het accent ligt bij deze projecten op het creeëren van een aan het spel gerelateerd totaalconcept. Op basis van een slimme indeling wordt een inrichting ontworpen met zorgvuldig gekozen meubelen, kleur en licht.

, , ,

Rookruimte in de horeca

Op diverse locaties is door ons een fraaie rookruimte gerealiseerd. Op bestaande horeca locaties hebben wij in de sfeer van het café een nieuwe rookruimte gerealiseerd. De rookruimte is geen strafhok maar een prettige verblijfsruimte waar het goed toeven is. De rookruimten worden voorzien van een eenvoudige afzuiging die aangestuurd wordt door een bewegingsmelder. De rookruimten, incl. ontwerp kunnen op basis van een vaste prijs geleverd worden. De rookruimten voldoen aan het rookverbod in de horeca.

, ,